Chia jeb
Spānijas salvija ir lūpziežu dzimtas stiebraugs, kas aug Centrālās un
Dienvidamerikas reģionos. Tas ir vērtīgs pārtikas produkts un bijusi
tradicionāla uztura sastāvdaļa senajām acteku un maiju ciltīm.
Čia sēklas
pirms lietošanas jāuzbriedina. Sēklu garša nav izteikta, tāpēc tās vai nu
lietojamas kā piedeva kādam citam produktam, vai pēc uzbriedināšanas
papildināmas ar kaut ko. Ļoti veselīga kombinācija veidojas, ja čia lieto ar
bifidojogurtu un tam līdzīgiem produktiem ar probiotiskām (veselīgo baktēriju)
piedevām. Uzbriedinātas čia sēklas var papildināt arī ar augļiem, ievārījumu,
sulām, garšvielām. Pievieno auzu pārslām, graudaugu brokastīm vai salātiem, mērcēm, putrām, gaļas un zivju ēdienam. Tradicionāli Dienvidamerikā čia sēklas
pievieno, cepot maizi, cepumus, kēksus, smalkmaizītes, pankūkas,
sacepumus. Tās nemaina pamatprodukta garšu, bet papildina ēdienu ar organismam
nepieciešamām vērtīgām uzturvielām. Čia
sēklas var lietot arī neapstrādātas. Organismā tās viegli pārstrādājas.
Čia sēklas
tiek lietotas kā biezinātājs mērcēm, zupām, ķīselim un desertiem, kas ir daudz
labāks par kukurūzas vai kartupeļu cieti un citām piedevām.
Gardas receptes, kur pievienot čia sēklas, apskati Tasty.lv
Čia un jogurta pudiņš ar ogām
Bagātīgie brokastu cepumi ar sēklām
Sulīgās tītara un kāpostu kotletes tievētājiem
Auzu pārslu putra ar karamelizētiem bumbieriem, avenēm un lazdu riekstu karameli
Ražotājvalsts |
Valsts: |
Bolivija, Argentīna |
Fasētājs un izplatītājs |
Firma: |
SIA "Safrāns" |
Iepakojums |
Iepakojums: |
Polietilēns
|