Kumīns (reizēm kumīns, romiešu ķimenes) (Cuminum cyminum) ir čemurziežu dzimtas garšaugs. Tā dabiskais izplatības areāls ir no Vidusjūras austrumu piekrastes līdz Indijai. Kulinārijā tiek izmantots kā garšaugs.
Kumīnam ir spēcīga rūgta, nedaudz riekstaina smarža, kas pastiprinās, sasmalcinot vai grauzdējot sēklas. Maltu kumīnu pievieno gaļas ēdieniem, dārzeņiem un čīli mērcem. Tas ir svarīga sastāvdaļa gan čili, gan karija pulverī, ko izmanto Meksikas, Taizemes, Vjetnamas, Kubas un Indijas virtuvēs. Veselas kumina sēklas ir obligāta austrumu plova sastāvdaļa. Kumīna sēklas izmanto, lai uzlabotu garšu sieram, kūkām, karija pulverim un alkoholiskajiem dzērieniem. To pievieno gaļas marinādēm un mērcēm.
Kumīnu izmanto, lai uzlabotu apetīti un mazinātu kuņģa
darbības traucējumus.
Ražotājvalsts |
Valsts: |
Indija |
Fasētājs un izplatītājs |
Firma: |
SIA "Safrāns" |
Iepakojums |
Iepakojums: |
Polyethylene
|