Īstais nagliņkoks (Syzygium aromaticum) ir miršu dzimtas mūžzaļi koki vai
krūmi ar smaržīgām lapām.
Izkaltējot neizplaukušus nagliņkoka ziedpumpurus, iegūst krustnagliņas,
kuru sastāvā ir 15–20% ēterisko eļļu, kas tām sniedz ļoti spēcīgu un īpatnēju
smaržu un garšu. Šī iemesla dēļ krustnagliņas kā garšvielu ļoti plaši izmanto
kulinārijā, pievienojot dažādiem dzērieniem (piemēram, rūgtajiem liķieriem,
karstvīnam, punšam, augļu sulām un kokteiļiem), kā arī marinādēm, konditorejas
izstrādājumiem, sakņu, gaļas, zivju, sēņu, makaronu ēdieniem, mērcēm un
citur. Kā garšvielu krustnagliņas
izmanto gan veselas, gan maltas. Ēdieniem krustnagliņas parasti pievieno īsi
pirms gatavības.
Vēl no krustnagliņām iegūst neļķu eļļu, bet to antiseptiskās iedarbības dēļ
krustnagliņas mēdz izmantot arī zobārstniecībā.
Gardas receptes, kur pievienot maltas krustnagliņas, apskati Tasty.lv:
Garšaugu sinepes
Siera kūka ar datelēm un saldu mērci
Smilšu cepumi ar krustnagliņām
Ražotājvalsts |
Valsts: |
Indonēzija |
Fasētājs un izplatītājs |
Firma: |
SIA "Safrāns" |
Iepakojums |
Iepakojums: |
Polietilēns
|