Dižciltīgais laurs (Laurus
nobilis) ir aromātisks mūžzaļš lauru dzimtas augs. Lauru lapas izmanto ne tikai kulinārijā kā garšaugu, bet tām piemīt arī ārstnieciskas īpašības.
Lauru lapas izmanto gaļas un zivs ēdienos. Tās pievieno zupām, gaļas un dārzeņu sautējumiem, kā arī pastētēm un terīnēm. Šis garšaugs ir viena no populārā indiešu
garšvielu maisījuma „garam masala” (tulk.: „karstais maisījums”) sastāvdaļām,
kā arī populāra piedeva dažādām marinādēm. Lauru lapu garša mainās atkarībā no tā, cik ilgi garšaugs atrodas traukā kopā ar ēdienu. Lai ēdiens nekļūtu rūgts, iesaka lauru lapas pievienot dažas minūtes pirms vārīšanas beigām, un pēc gatavošanas tās izņem.
Lauru lapas ir neatņemama konservēšanas sastāvdaļa, jo to antiseptisko īpašību dēļ produkti ilgāk uzglabājas.
Lauru lapas var kombinēt ar baziliku, ķiplokiem, raudeni (oregano), papriku, pipariem, rozmarīnu, salviju un timiānu. Tās labi papildina lielāko daļu dārzeņu ēdienu un makaronu ēdienus, kuru sastāvā ir tomāti.
No ārstnieciskajām īpašībām - lauru lapas uzlabo gremošanas sistēmas darbību, tām piemīt arī antiseptiskas un pretiekaisuma īpašības.
Gardas receptes, kur pievienot lauru lapas, apskati Tasty.lv:
Soļanka ar liellopa gaļu un ribiņām
Tomāti kadiķogu – lauru lapu marinādē
Lielais sīpolu un siera pīrāgs
Ražotājvalsts |
Valsts: |
Turcija |
Fasētājs un izplatītājs |
Firma: |
SIA "Safrāns" |
Iepakojums |
Iepakojums: |
Polietilēns
|