Agars ir pārtikas piedeva E406, ko izmanto pārtikas rūpniecībā
kā biezinātāju zupu, mērču, saldējuma, marmelādes, zefīra, košļājamo saldumu, pastilas,
dažādu pildījumu, suflē, diētisko produktu, pērļu tējas bumbiņu, ievārījuma ražošanā. Agara gela stiprība ir 900.
Agars Dienvidaustrumāzijā ir izgatavots no
dažām aļģu sarkanām un brūnām sugām, kuras iegūst no jūras gultnes vai mākslīgi
audzētas īpašās plantācijās.
Salīdzināt agar-agar ar želatīnu, varat atrast
daudzas šīs biezinātāja priekšrocības:
1. Želeja, pagatavota uz agara-agara, saglabā savas īpašības ilgāk nekā želatīns, jo agars paliek blīva gela formā un pat temperatūrā 40 grādi;
2.
Šī ir viela bez garšas
un smaržas, kas ir svarīga ēdiena pagatavošanai;
3.
Agars ir gandrīz
caurspīdīgs, bet želatīns ir neskaidrs;
4.
Želeja, ko pagatavo,
izmantojot biezinātāju no aļģēm, var uzkarsēt līdz vārīšanās temperatūrai, pēc
tam atdzesē, un tas atkal uzņems želiski līdzīgu formu. Bet želatīnam šis
īpašības nav;
5.
Nulles kaloriju saturs
var tikt uzskatīts par priekšrocību vairākos gadījumos;
6.
Augu izcelsmes būtība,
agar-agars ir piemērots ēdiena gatavošanai pēc liesās pārtikas;
7. Sarecē arī skābā vidē.
Pielietojums:
Agars: 1-5
gr uz 1 litru. Enerģētiskā vērtība 100gr = 0
Želatīns:
20-35 gr uz 1 litru. Enerģētiskā vērtība 100gr
= 355kcal
Ražotājvalsts | |
Valsts: | Ķīna, Spānija |
Fasētājs un izplatītājs | |
Firma: | SIA "Safrāns" |
Iepakojums | |
Iepakojums: | Polietilēns |